De witte duif

In de rubriek Podium verschijnt eens in de maand een stuk gloednieuwe fictie dat geïnspireerd is op reeds bestaande fictie. De auteur heeft zich laten leiden door een schrijver, verhaal of personage uit de wereldliteratuur, maar schrijft een geheel eigen verhaal. Mira Sys werd geïnspireerd door Oorlog en vrede (1867) van Leo Tolstoj. Ze dook in de gedachten van een van de vele personages, Natasja Rostov, een jonge vrouw die op het moment van schrijven een nogal turbulent liefdesleven achter de rug heeft.

Lees meer Afbeelding: Katja Fred

Sneeuwprinses

Haar bleke haren waren verstopt onder haar muts. Enkel nog de flinterdunne huid in haar gezicht was zichtbaar. ‘Mijn sneeuwvogeltje’, noemde haar moeder haar soms. Dat zei ze dan zacht en teder, met fluisterende stem. Dan kuste ze haar bleke oren en witte neus, en liet overal lippenstiftvlekken achter. Soms met een adem die wat alcohol verried. Op die momenten was de tederheid het sterkst.

Lees meer Afbeelding: Elianne Koolstra

Twintigste levensjaar

De dood klonk veel minder eng wanneer ik in een parkje jogde, met de zon brandend in mijn nek, dan wanneer het licht uitging en ik in bed lag, met een lege plek naast me.

Lees meer

Koningsdochter

Ik stond aan het raam. Voor mij een koninkrijk, een wereld vol verhalen. Ik was jong, veel te jong voor deze kroon. Op mijn blote voeten liep ik door de marmeren gang. Het was aangenaam warm op het terras, een zachte lenteavond. Het was de avond van het bal. Van de dansende blaaskaken, de nette hoerenlopers.

Lees meer