Zout laat Friesland zakken

Na de sneeuwval afgelopen maand werd weer druk met zout gestrooid op de wegen. Dat zout wordt deels uit de diepe bodem van Friesland gehaald. Met vergaande gevolgen: de bodem zakt. Omwonenden zijn ongerust, want voorspellingen over de effecten van mijnbouw waren al vaker verkeerd. Follow the Money zocht de Friese zoutwinning tot op de bodem uit.

Lees meer donderdag 24 januari 2019 - Follow the Money

RIVM vindt Europese grenswaarden toxische teflon-stoffen te streng

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft een nieuwe voorlopige grenswaarde voor de teflon-stof PFOA vastgesteld. Die is vijftien keer strenger dan de waarden die het Nederlandse RIVM nu hanteert. Dat betekent dat de gerustellende conclusies uit eerdere onderzoeken naar de teflon-vervuiling zouden moeten worden herzien. Maar het RIVM wil de nieuwe waarden niet overnemen.

Lees meer maandag 17 december 2018 - Follow the Money / Afbeelding: Hans van der Aa - Sliedrecht24

Te land, ter zee en in de lucht: teflon-gif is overal

Hoeveel giftige gefluoreerde koolwaterstoffen (PFAS) er in de Nederlandse bodem zitten, is nog nauwelijks bekend. Slechts in een klein aantal gemeenten is onderzoek gedaan, en landelijke interventiewaarden ontbreken. Het risico op verspreiding van de vervuiling is reëel: dat gebeurt via water, lucht, blusschuim en vervuilde grond die wordt hergebruikt. Bij hoge concentraties kunnen PFAS kwalijke gevolgen hebben, zo weten de omwonenden van Chemours in Dordrecht.

Lees meer zaterdag 1 december 2018 - Follow the Money / Afbeelding: Peter Donk - Sliedrecht24

Door perverse prikkels importeert Nederland jaarlijks duizenden tonnen vervuilde grond

De import van grond in Nederland is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Daarmee steeg ook de import van licht vervuilde grond, die hier in het kader van duurzaamheid wordt gereinigd en hergebruikt. Maar deze gereinigde grond blijkt lang niet altijd zo schoon als de bedoeling is.

Lees meer zaterdag 13 oktober 2018 - Follow the Money

Uit tienduizenden boorputten lekt het broeikasgas methaan. Wie doet de deksel erop?

De olie- en gasindustrie heeft de afgelopen eeuw miljoenen putten geslagen. Publiek geheim: uiteindelijk gaan ze bijna allemaal lekken. Tenzij overheden kostbare ingrepen afdwingen.

Lees meer dinsdag 11 september 2018 - De Correspondent

Bom onder marinierskazerne Vlissingen: grond ernstig vervuild, belofte Karla Peijs blijkt loos

De mariniers moeten van Doorn naar Vlissingen verhuizen, maar er zal nog flink wat werk moeten worden verzet voordat de kazerne daar kan worden gebouwd. Uit tal van rapporten – en interne documenten van Defensie – blijkt dat de grond ernstig is vervuild, en verspreid over het terrein liggen niet-ontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Dat maakt de verhuizing nóg duurder dan oorspronkelijk begroot. Wie zal dit betalen?

Lees meer woensdag 11 juli 2018 - Follow the Money

Zeeuwse ‘oestercultuur’ maakte sanering Thermphos peperduur

Zes jaar na het faillissement van fosforfabriek Thermphos, zit Zeeland nog steeds met een vervuild terrein in de maag. De sanering daarvan had al klaar kunnen zijn, als er niet steeds werd gevochten over de vraag wie voor de kosten zou moeten opdraaien. Hierdoor, en een reeks bestuurlijke blunders, pakte de sanering veel duurder uit: in het slechtste geval kost die 170 miljoen euro.

Lees meer donderdag 7 juni 2018 - Follow the Money

Hoe Zeeland zijn vingers aan fosfor brandde

Zes jaar na het faillissement kost de Zeeuwse Thermphos-fabriek nog steeds miljoenen aan belastinggeld. Op het terrein van fosforfabriek in Vlissingen bleven tonnen chemisch afval achter. Werden de kosten voor de hele sanering aanvankelijk geraamd op 70 miljoen euro, inmiddels lopen de schattingen op tot 170 miljoen. En het einde is voorlopig niet in zicht.

Lees meer woensdag 23 mei 2018 - Follow the Money

We spraken de Nederlandse reggae-artiest die vanaf zijn nek verlamd is

Hij heeft een dreadlock van meer dan twee meter lang en een joint in zijn mond. Aart Timmermans, een 58-jarige man die van nek tot voeten verlamd is, ligt languit in zijn rolstoel. In zijn huiskamer is de rasta-spirit niet te missen. Foto’s van zijn helden Haile Selassie en Bob Marley hangen aan de muur, en boven Timmermans slingert een lampion met de kleuren van de Ethiopische vlag.

Lees meer vrijdag 2 februari 2018 - Vice

‘Syrië is meer dan enkel oorlog’

Vluchtelingen: In een Syrisch restaurant in de Warmoesstraat leren vluchtelingen koken. Ze zijn blij dat ze kunnen werken.

Lees meer vrijdag 1 september 2017 - NRC

Nederlandse studenten in Vlaanderen verslikken zich in cultuurverschillen

Studeren in Vlaanderen: – lekker dichtbij en goedkoop. Binnen tien jaar verdubbelde het aantal Nederlandse studenten er. Maar op de cultuurverschillen zijn ze vaak slecht voorbereid.

Lees meer donderdag 25 mei 2017 - NRC dinsdag 30 mei 2017 - De Standaard

Waarom hij een boek schreef met de moordenaar van zijn dochter

Eddy Hekman (63): en zijn vrouw Lieuwkje (64) bezoeken elke maand de man die hun dochter om het leven heeft gebracht. Samen met hem schreef Eddy bovendien een boek. „We zouden wensen dat hij vrijkomt.”

Lees meer zondag 9 april 2017 - NRC