Het Werkbedrijf, waar alle problemen van het UWV samenkomen

De werkbemiddelaars van het UWV zijn hulpverlener en politieagent ineen. Met zachte en tegelijkertijd harde hand moeten zij werklozen richting werk...

Lees meer maandag 24 juni 2019 - de Volkskrant

De ict-vernieuwing bij het UWV blijkt hindernisparcours voor gevorderden

Hoe kan de uitkeringsinstantie UWV voorkomen dat de grootste ict-vernieuwing uit haar bestaan een chaotisch, miljoenen verslindend project wordt? D...

Lees meer donderdag 13 juni 2019 - de Volkskrant

Audio: De ict-vernieuwing bij het UWV blijkt hindernisparcours voor gevorderden

Liever luisteren dan lezen? Hier kun je dit verhaal van de Volkskrant beluisteren. Het is ingesproken en opgenomen door Blendle Audio. Het UWV moet hoognodig zijn ICT-infrastructuur vernieuwen. Een enorm project, dat gepaard gaat met veel problemen en vooral veel geld. Eerdere mislukte ICT-projecten, hebben ook al miljoenen gekost. Mira Sys en Joost de Vries van De Volkskrant beschrijven de beren op de weg.

Lees meer donderdag 13 juni 2019 - Blendle

Onze verslaggevers zochten een half jaar naar de nuance achter het UWV-drama

Hoe kon het dat zestig Polen met een uitkering op één adres ingeschreven konden staan, zonder dat het UWV hier iets aan deed? Economieverslaggever ...

Lees meer vrijdag 7 juni 2019 - de Volkskrant, © Rowin Ubink

Het UWV, een door de politiek gecreëerd monster

De Tweede Kamer reageert met grote verontwaardiging op elk incident bij het UWV. Maar welke rol spelen Kamerleden zelf? Hun honger naar de perfecte...

Lees meer vrijdag 31 mei 2019 - de Volkskrant

Werken bij het UWV: vast in een web van protocollen

Hoe kan het dat het UWV fraudeurs in het vizier heeft, maar de oplichters toch lange tijd met hun praktijken kunnen doorgaan? Het antwoord zit vers...

Lees meer vrijdag 24 mei 2019 - de Volkskrant

In het land van Maas en Waal worden miljoenen verdiend aan schimmige slibstort

FTM en Spit trekken tips na over vervuilde grondstort in voormalige zandwinputten. Er waren veel meldingen over grote hoeveelheden vuil die na de grondstort in de plassen dreven, en over de gebrekkige controle op geïmporteerde vervuilde grond. De vuile grond wordt onvoldoende gecontroleerd, er wordt grond gestort van dubieuze komaf, én gemeenten blijken soms financiële belangen te hebben bij het storten van die vuile grond.

Lees meer woensdag 24 april 2019 - Follow the Money

Werkvloer UWV vecht ict-plan bij rechter aan

De ondernemingsraad van uitkeringsdienst UWV stapt naar de rechter om een ict-vernieuwing tegen te houden die de organisatie 500 miljoen euro gaat ...

Lees meer vrijdag 1 maart 2019 - de Volkskrant

Zout laat Friesland zakken

Na de sneeuwval afgelopen maand werd weer druk met zout gestrooid op de wegen. Dat zout wordt deels uit de diepe bodem van Friesland gehaald. Met vergaande gevolgen: de bodem zakt. Omwonenden zijn ongerust, want voorspellingen over de effecten van mijnbouw waren al vaker verkeerd. Follow the Money zocht de Friese zoutwinning tot op de bodem uit.

Lees meer donderdag 24 januari 2019 - Follow the Money

RIVM vindt Europese grenswaarden toxische teflon-stoffen te streng

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft een nieuwe voorlopige grenswaarde voor de teflon-stof PFOA vastgesteld. Die is vijftien keer strenger dan de waarden die het Nederlandse RIVM nu hanteert. Dat betekent dat de gerustellende conclusies uit eerdere onderzoeken naar de teflon-vervuiling zouden moeten worden herzien. Maar het RIVM wil de nieuwe waarden niet overnemen.

Lees meer maandag 17 december 2018 - Follow the Money / Afbeelding: Hans van der Aa - Sliedrecht24

Te land, ter zee en in de lucht: teflon-gif is overal

Hoeveel giftige gefluoreerde koolwaterstoffen (PFAS) er in de Nederlandse bodem zitten, is nog nauwelijks bekend. Slechts in een klein aantal gemeenten is onderzoek gedaan, en landelijke interventiewaarden ontbreken. Het risico op verspreiding van de vervuiling is reëel: dat gebeurt via water, lucht, blusschuim en vervuilde grond die wordt hergebruikt. Bij hoge concentraties kunnen PFAS kwalijke gevolgen hebben, zo weten de omwonenden van Chemours in Dordrecht.

Lees meer zaterdag 1 december 2018 - Follow the Money / Afbeelding: Peter Donk - Sliedrecht24

Door perverse prikkels importeert Nederland jaarlijks duizenden tonnen vervuilde grond

De import van grond in Nederland is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Daarmee steeg ook de import van licht vervuilde grond, die hier in het kader van duurzaamheid wordt gereinigd en hergebruikt. Maar deze gereinigde grond blijkt lang niet altijd zo schoon als de bedoeling is.

Lees meer zaterdag 13 oktober 2018 - Follow the Money

Uit tienduizenden boorputten lekt het broeikasgas methaan. Wie doet de deksel erop?

De olie- en gasindustrie heeft de afgelopen eeuw miljoenen putten geslagen. Publiek geheim: uiteindelijk gaan ze bijna allemaal lekken. Tenzij overheden kostbare ingrepen afdwingen.

Lees meer dinsdag 11 september 2018 - De Correspondent

Bom onder marinierskazerne Vlissingen: grond ernstig vervuild, belofte Karla Peijs blijkt loos

De mariniers moeten van Doorn naar Vlissingen verhuizen, maar er zal nog flink wat werk moeten worden verzet voordat de kazerne daar kan worden gebouwd. Uit tal van rapporten – en interne documenten van Defensie – blijkt dat de grond ernstig is vervuild, en verspreid over het terrein liggen niet-ontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Dat maakt de verhuizing nóg duurder dan oorspronkelijk begroot. Wie zal dit betalen?

Lees meer woensdag 11 juli 2018 - Follow the Money

Zeeuwse ‘oestercultuur’ maakte sanering Thermphos peperduur

Zes jaar na het faillissement van fosforfabriek Thermphos, zit Zeeland nog steeds met een vervuild terrein in de maag. De sanering daarvan had al klaar kunnen zijn, als er niet steeds werd gevochten over de vraag wie voor de kosten zou moeten opdraaien. Hierdoor, en een reeks bestuurlijke blunders, pakte de sanering veel duurder uit: in het slechtste geval kost die 170 miljoen euro.

Lees meer donderdag 7 juni 2018 - Follow the Money

Hoe Zeeland zijn vingers aan fosfor brandde

Zes jaar na het faillissement kost de Zeeuwse Thermphos-fabriek nog steeds miljoenen aan belastinggeld. Op het terrein van fosforfabriek in Vlissingen bleven tonnen chemisch afval achter. Werden de kosten voor de hele sanering aanvankelijk geraamd op 70 miljoen euro, inmiddels lopen de schattingen op tot 170 miljoen. En het einde is voorlopig niet in zicht.

Lees meer woensdag 23 mei 2018 - Follow the Money

We spraken de Nederlandse reggae-artiest die vanaf zijn nek verlamd is

Hij heeft een dreadlock van meer dan twee meter lang en een joint in zijn mond. Aart Timmermans, een 58-jarige man die van nek tot voeten verlamd is, ligt languit in zijn rolstoel. In zijn huiskamer is de rasta-spirit niet te missen. Foto’s van zijn helden Haile Selassie en Bob Marley hangen aan de muur, en boven Timmermans slingert een lampion met de kleuren van de Ethiopische vlag.

Lees meer vrijdag 2 februari 2018 - Vice

‘Syrië is meer dan enkel oorlog’

Vluchtelingen: In een Syrisch restaurant in de Warmoesstraat leren vluchtelingen koken. Ze zijn blij dat ze kunnen werken.

Lees meer vrijdag 1 september 2017 - NRC

Nederlandse studenten in Vlaanderen verslikken zich in cultuurverschillen

Studeren in Vlaanderen: – lekker dichtbij en goedkoop. Binnen tien jaar verdubbelde het aantal Nederlandse studenten er. Maar op de cultuurverschillen zijn ze vaak slecht voorbereid.

Lees meer donderdag 25 mei 2017 - NRC dinsdag 30 mei 2017 - De Standaard

Waarom hij een boek schreef met de moordenaar van zijn dochter

Eddy Hekman (63): en zijn vrouw Lieuwkje (64) bezoeken elke maand de man die hun dochter om het leven heeft gebracht. Samen met hem schreef Eddy bovendien een boek. „We zouden wensen dat hij vrijkomt.”

Lees meer zondag 9 april 2017 - NRC