Stedenbanden met China: van linkse hobby naar rechtse lobby

Lange tijd deelden gemeenteambtenaren uit idealistische overwegingen hun kennis en ervaring met ‘zustersteden’ aan de andere kant van de wereld. Nu telt hoofdzakelijk het rendement voor de plaatselijke economie. Partnerschap met een stad in China is aanlokkelijk, maar mensenrechtenschendingen zijn dichtbij huis steeds minder makkelijk te verkopen.

Lees meer maandag 31 januari 2022 - Follow the Money

Milieu-inspecteur Mario Bakker: ‘Opsporing van milieucriminaliteit moet in Nederland echt naar een hoger niveau’

5,5 miljard. Zoveel zijn we naar schatting ieder jaar kwijt in Nederland aan milieucriminaliteit. En ons milieutoezicht is slecht op orde. Follow the Money spreekt Mario Bakker, de man die probeert Tata Steel zich aan de milieuregels te laten houden. ‘Een bedrijf stilleggen is nogal wat. Je maakt voortdurend afwegingen.’

Lees meer zondag 30 januari 2022 - Follow the Money

Achter stedenbanden met China schuilt propagandaclub van de Partij

Bij het aangaan van vriendschapsbanden met Chinese steden zien burgemeesters het vaak al helemaal voor zich: veelbelovende zakelijke contacten, de orders zullen binnenstromen. Wat ze meestal over het hoofd zien, is dat er meer aan vastzit dan wederzijdse economische belangen. Voor China zijn stedenbanden ook een politiek drukmiddel.

Lees meer woensdag 26 januari 2022 - Follow the Money

Burgers moeten overheid dwingen haar eigen milieuregels te handhaven

Oude olie-installaties, stikstofvervuiling of liters met PFAS vervuild blusschuim. Als overheden illegale praktijken oogluikend toestaan, gaat dat ten koste van het milieu, maar ook van het vertrouwen van burgers in overheden. ‘Moedeloos word ik ervan. Ja moedeloos, dat is het goede woord.’

Lees meer maandag 17 januari 2022 - Follow the Money

Pulitzer-winnaar Alison Killing: de vrouw die vele verborgen gevangeniskampen in Chinees Xinjiang vond

De Britse Rotterdammer en Pulitzer-winnaar Alison Killing vond met satellietbeelden een groot deel van de Chinese gevangeniskampen. Ze vertelde ons hoe ze dat deed: ‘Ze haalden de schoorstenen weg, maar de schaduwen van die schoorstenen waren nog steeds zichtbaar.’

Lees meer zondag 12 december 2021 - Follow the Money

Overheid krijgt nieuwe superwet maar niet aan de praat: ‘Doe het niet, let op!’

Het is een van de grootste wetgevingsprojecten van de eeuw: de Omgevingswet, die vanaf 1 juli volgend jaar 26 andere leefomgevingswetten overbodig moet maken. Het enige probleem: het lukt de overheid niet het cruciale ict-systeem op tijd af te hebben. Deskundigen vrezen opnieuw uitstel, het budget van inmiddels meer dan 170 miljoen euro dreigt op te raken.

Lees meer dinsdag 7 december 2021 - Follow the Money

Chinese Xiaomi-telefoons bespioneren hun gebruikers, maar Nederland doet ze niet in de ban

Telefoons van het Chinese merk Xiaomi bieden geweldige specificaties voor een schappelijke prijs. De keerzijde: de apparaten sturen op grote schaal privégegevens door naar servers in China, waar de Chinese overheid mee kan lezen. Litouwen roept op om de apparaten weg te gooien; in Nederland blijft het vooralsnog stil.

Lees meer maandag 8 november 2021 - Follow the Money

Geen data, wel gedogen: omgevingsdiensten weten niet waarop ze toezicht houden

Met een gedoogbeschikking op zak mogen bedrijven alvast aan de slag met riskante bezigheden als afval lozen en brandgevaarlijke gebouwen neerzetten. Dat gaat niet altijd goed. Weten gemeenten en provincies welke risico’s hun inwoners daarmee lopen? Niet dus, blijkt uit onderzoek van Follow the Money, want de data zijn een rommeltje.

Lees meer zaterdag 30 oktober 2021 - Follow the Money

Verontrustende vondst: na zuivering meer PFAS in het water – niet minder

Na zuivering zitten er vaak nog meer zorgwekkende PFAS in het afvalwater dan ervoor, blijkt uit metingen bij acht rioolwaterzuiveringsinstallaties. De nabijheid van industrie blijkt bovendien niet altijd een goede voorspeller voor de aanwezigheid van PFAS. ‘Soms zagen we hogere concentraties in het afvalwater van huishoudens.’

Lees meer dinsdag 26 oktober 2021 - Follow the Money

Nederland verbiedt PFAS in voedselverpakkingen

PFAS worden vanaf maart 2022 verboden in voedselverpakkingen. Dat zei Paul Blokhuis, demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (ChristenUnie), vandaag in een ‘Tweeminutendebat’ over PFAS in de Tweede Kamer. De toxische stoffen zitten op dit moment nog – vanwege hun vet- en waterafstotende eigenschappen – in fastfoodverpakkingen als zakjes voor magnetronpopcorn, pizzadozen en wegwerptaartvormen.

Lees meer donderdag 7 oktober 2021 - Follow the Money

Chinese staat sluipt het Nederlandse klaslokaal in

De Chinese overheid heeft Confucius Instituten in het leven geroepen om via taal- en cultuurlessen invloed uit te oefenen op scholen in het buitenland. Terwijl deze instituten overal ter wereld worden gesloten vanwege hun directe relatie met de Chinese overheid, worden in Nederland op middelbare scholen nog steeds banden met China aangehaald. Waarom doen de scholen dit? En welke risico’s zijn eraan verbonden? ‘De contactpersonen gingen een beetje drukken, deden steeds meer verzoekjes.’

Lees meer maandag 4 oktober 2021 - Follow the Money

Chineestalige media in Nederland lopen aan de leiband van Beijing

De Chinese Communistische Partij controleert de media in eigen land volledig en doet dat ook in toenemende mate in het buitenland. In Nederland resteren er geen Chineestalige nieuwsmedia meer die kritisch berichten over de CCP. Sommige verspreiden zelfs actief CCP-propaganda.

Lees meer maandag 13 september 2021 - Follow the Money

Vlaanderen verzwijgt PFAS-vervuiling voor burgers

In Nederland waren PFAS twee jaar geleden groot in het nieuws, in Vlaanderen raken de stoffen nu pas bekend bij het grote publiek. Twee milieuactivisten brachten ernstige PFAS-vervuiling in Antwerpen aan het licht bij een 3M-fabriek. De vervuiling komt waarschijnlijk zelfs over de grens in Nederland terecht. Waardoor werd dit gifschandaal zo laat bekend?

Lees meer woensdag 18 augustus 2021 - Follow the Money

Toxicoloog Jacob de Boer: ‘Chemicaliën moeten net zo streng worden getest als medicijnen’

PFAS, een reeks van duizenden chemicaliën, zijn overal ter wereld een reden tot zorg, want hormoonverstorend, milieuvervuilend en onverwoestbaar. Na een recent schandaal rond de Antwerpse 3M-fabriek, die veel PFAS-vervuiling veroorzaakte, ziet toxicoloog Jacob de Boer ook de volgende giftigestoffencrisis al aan de horizon.

Lees meer maandag 16 augustus 2021 - Follow the Money

Podcast | Chinese studenten onveilig in Nederland

De lange arm van de Chinese Communistische Partij reikt tot in onze collegebanken. Dat ontdekten Mira Sys en Dorine Booij in gesprek met meerdere Chinese studenten die zich hier niet veilig genoeg voelen om hun echte naam te gebruiken.

Lees meer donderdag 8 juli 2021 - Follow the Money

Ook in de collegezaal luistert de Communistische Partij mee

De ACSSNL is de grootste Chinese studentenvereniging van Nederland. Om ervoor te zorgen dat studenten zich hier thuis voelen, organiseert de vereniging zelfs datingevenementen. Maar aan die praktische hulp zit een keerzijde.

Lees meer zaterdag 3 juli 2021 - Follow the Money

RIVM: Nederlanders krijgen te veel toxische PFAS binnen

Nederlanders krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en drinkwater. Dat blijkt uit nieuwe onderzoeken, uitgevoerd door het RIVM. Het instituut adviseert de overheid snel blootstelling aan de toxische stoffen te beperken. Omwonenden van de Chemours-fabriek in Dordrecht zouden geen groenten en fruit meer uit eigen moestuin moeten eten. ‘Er kunnen nadelige effecten op de gezondheid ontstaan.’

Lees meer vrijdag 4 juni 2021 - Follow the Money

Academische vrijheid minder belangrijk voor Universiteit Groningen dan goede relatie met China

Hoewel ze wisten dat het propagandavehikels zijn van de Chinese Communistische Partij, haalden drie Nederlandse kennisinstellingen bewust een Confuciusinstituut in huis. Dit blijkt uit een reconstructie van FTM. Die laat zien hoe de kennisinstellingen de academische vrijheid op het spel zetten in de hoop op een betere handelsrelatie met China.

Lees meer vrijdag 7 mei 2021 - Follow the Money

Illegale opslag gevaarlijk blusschuim was bekend bij toezichthouders – maar het economisch belang ging voor

Op een bedrijventerrein in Doetinchem stonden lange tijd 1300 vaten afgedankt blusschuim weg te rotten. De vervuiler kon redelijk ongestoord zijn gang gaan. Uit een vandaag verschenen rapport – en uit documenten die Follow the Money boven water kreeg – blijkt dat de situatie ernstiger was dan we eerder samen met het onderzoeksplatform Pointer beschreven: toezichthouders hielden de eigenaar van de vaten jarenlang de hand boven het hoofd. Economisch belang ging boven milieurisico’s.

Lees meer maandag 5 april 2021 - Follow the Money

MH17 geen obstakel voor gasonderhandelingen met Poetin – het moest alleen stiekem

Nadat MH17 op 17 juli 2014 was neergehaald, bevroor Nederland de diplomatieke relaties- en handelsrelaties met Rusland. Althans, voor de buitenwereld. Achter de schermen werden de banden snel weer aangehaald. De Nederlandse regering verzweeg dit tegenover de Kamer. De inzet: Russisch gas.

Lees meer dinsdag 23 maart 2021 - Follow the Money

CDA-kandidaat is loyaal aan de Chinese Communistische Partij

Op de CDA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen staat de Haagse ondernemer David Wan, die een delegatie van de Chinese Communistische Partij (CCP) fêteerde en bestuurder is van een organisatie die zich loyaal toont aan de partij. Dat roept de vraag op: wie is Wan?

Lees meer dinsdag 16 maart 2021 - Follow the Money

Rabobank investeert miljarden in ‘America’s worst company’

Vleesgigant Tyson Foods wil de Europese markt verder veroveren en zijn vestiging in Nederland uitbreiden. In de Verenigde Staten is het al een van de grootste vleesproducenten. Maar de gigant kwam meerdere malen in opspraak wegens dierenmishandeling en mensenuitbuiting. ‘Tyson behandelt zijn werknemers als machines.’ Wat voor bedrijf is dit, waar de Rabobank miljarden in steekt?

Lees meer vrijdag 19 februari 2021 - Follow the Money

PFAS-gehalten rivieren Maas en Rijn stelselmatig boven ‘veilige waarde’

De PFAS-gehalten in de Maas en de Rijn komen stelselmatig uit boven de nieuwe ‘veilige waarde’ die door de Europese voedselwaakhond EFSA is voorgesteld voor inname via voeding. Dat blijkt uit een gelekt memo van drinkwaterbedrijvenvereniging Vewin. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kijkt intussen of de drinkwaternormen moeten worden aangescherpt.

Lees meer woensdag 3 februari 2021 - Follow the Money, Foto: Hans van der Aa

PFAS hebben effect op immuunsysteem, veilige waarden aangescherpt

De giftige PFAS, chemische stoffen die zich opstapelen in het lichaam, blijken al veel sneller schadelijk dan tot nu toe gedacht. Ze hebben een negatief effect op het menselijk immuunsysteem. PFAS hopen zich voorts op in moedermelk, waardoor kleine kinderen meer risico lopen. Of iemand zelf te veel PFAS binnen krijgt, is echter erg lastig te achterhalen. De Europese voedselwaakhond heeft daarom een strengere gezondheidswaarde ingevoerd, en de Europese Commissie is bezig maxima voor PFAS in voedsel vast te stellen.

Lees meer woensdag 27 januari 2021 - Follow the Money

Hoe Gazprom greep op Nederland kreeg

De Nederlandse overheid bereidt zich voor op de import van Russisch gas om het wegvallen van het Groningse gas uit Slochteren te compenseren. Verschillende Nederlandse politieke partijen waarschuwen voor een afhankelijkheid van het Russische gasbedrijf Gazprom. Follow the Money en The Investigative Desk brengen in beeld hoe belangrijk deze gasgigant is voor Nederland. Welke leveringscontracten heeft het bedrijf hier? Waar wint Gazprom gas? En hoezeer is Nederland al aangewezen op Russisch gas? Deel één van een tweeluik.

Lees meer zaterdag 23 januari 2021 - Follow the Money

Waterroof: mede mogelijk gemaakt met ons pensioengeld

Nederlandse pensioenfondsen buitelen over elkaar heen om te laten zien hoe duurzaam hun investeringsbeleid is. Vrijwel allemaal ondertekenden ze een convenant dat die duurzaamheidsambities verankerde. Follow the Money keek naar een aantal bedrijven waarin ze investeren en stelde daarbij de vraag: hoe ver kan een bedrijf gaan voor het niet meer aan de duurzaamheidseisen voldoet? Best ver, zo blijkt.

Lees meer dinsdag 19 januari 2021 - Follow the Money

40 procent van de bodemsaneringen deugt niet en het toezicht erop is een farce

Je koopt een stuk grond dat volgens de gegevens ‘schoon’ is, maar dat vol blijkt te liggen met loden politiekogels. Uiteindelijk moet je alsnog een vermogen uitgeven aan saneringskosten. Het overkwam Marko de Vries uit Heerenveen, maar zijn situatie is geen uitzondering. Controle op bodemsaneringen is in Nederland regelmatig een papieren werkelijkheid, blijkt uit onderzoek van Follow the Money en De Monitor.

Lees meer maandag 7 december 2020 - Follow the Money

‘Milieuproblemen belanden bij de rechter, omdat de politiek haar werk niet doet’

Gedumpt afval, gesjoemel met CO2-uitstoot en milieusubsidies, illegale houtkap of smokkel van bedreigde diersoorten. Dat is het werkgebied van Ingeborg Koopmans, officier van justitie bij het Functioneel Parket en gespecialiseerd in milieucriminaliteit. FTM sprak haar over de vraag wat er in Nederland misgaat met milieuhandhaving. ‘Subsidies voor duurzame projecten creëren ook weer criminaliteit.’

Lees meer vrijdag 6 november 2020 - Follow the Money

Hoe slapend toezicht leidt tot een langzame milieuramp

1300 vaten met afgedankt blusschuim verontreinigen de bodem en het grondwater in Doetinchem met PFAS. Na publicaties in de pers komt de gemeente in actie: het schuim moet worden overgepompt, en de terreineigenaar moet ervoor betalen. Dit terwijl de vaten niet van hem zijn. Wat ging hier mis?

Lees meer donderdag 22 oktober 2020 - Follow the Money

Tien jaar illegale opslag giftig blusschuim – en de vervuiler betaalt níet

Op een bedrijventerrein in Doetinchem staan zo’n 1300 containers brandblusschuim met PFAS: giftige stoffen die vrijwel niet afbreken in het milieu. De vaten lekken, de vloeistof sijpelt in de grond, en in de appels van nabije bomen is het gif al aangetroffen. Follow the Money en De Monitor reconstrueren hoe het zover kon komen: met een opportunistische ondernemer, een gedupeerde terreineigenaar en falende toezichthouders.

Lees meer maandag 12 oktober 2020 - Follow the Money

Blusschuim: een chemische tijdbom die Nederland neerlegt bij de buren

Brandblussers moeten regelmatig worden vervangen. Het probleem is: blusschuim zit vol PFAS. Chemische verbindingen, met grote risico’s voor de volksgezondheid en het milieu, die heel moeilijk – en alleen tegen hoge kosten – zijn op te ruimen. In Europa wacht zeker 210.000 ton oud blusschuim op een veilig en definitief einde. Samen met televisieprogramma De Monitor onderzoeken we de laatste gang van een overjarige brandblusser.

Lees meer donderdag 8 oktober 2020 - Follow the Money

‘Intellectuele prostitutie’ in de milieuadvieswereld

Natuurbescherming lijkt in Nederland goed geregeld. Wie een project wil beginnen, moet eerst de effecten op de natuur laten onderzoeken. In de praktijk blijkt echter dat die onderzoeken ertoe dienen om projecten te legitimeren. ‘Adviesbureaus schrijven witwasrapporten.’

Lees meer zaterdag 1 augustus 2020 - Follow the Money

Wie bakken leidingwater verbruikt, betaalt het minst

Droge zomers als die van 2018 en 2019 putten de Nederlandse drinkwatervoorraden uit. Om zuinig omgaan met drinkwater te stimuleren, bedacht de regering de leidingwaterbelasting. Huishoudens betalen belasting naar verbruik. Industriële grootverbruikers betalen veel minder voor gezuiverd water. Maandag komt dit ter sprake in de Tweede Kamer.

Lees meer vrijdag 19 juni 2020 - Follow the Money

‘Burgers die strijden voor natuur staan meteen 2-0 achter’

Hoge kosten, overheden die zich niet aan de regels houden, ‘onafhankelijke’ adviesbureaus die niet tegen belangrijke opdrachtgevers in willen gaan. Het is de dagelijkse gang van zaken in het gevecht om de openbare ruimte in Nederland. Voor burgers wordt het intussen steeds lastiger om hun leefomgeving te beschermen.

Lees meer woensdag 10 juni 2020 - Follow the Money

‘We moeten de wereldwijde watercrisis net zo serieus nemen als de huidige pandemie’

‘Was je handen goed met zeep,’ is zowat het belangrijkste advies in de bestrijding van het coronavirus. Maar wat als je geen schoon water hebt om je handen mee te wassen? Voor ruim 2 miljard mensen wereldwijd is dat de dagelijkse realiteit. Follow the Money spreekt met Maude Barlow, de Canadese die bijna tien jaar geleden mede voor elkaar kreeg dat schoon water als mensenrecht werd erkend door de VN.

Lees meer vrijdag 24 april 2020 - Follow the Money

Hoe vitaal is onze drinkwatersector in tijden van corona?

Tijdens deze coronacrisis zijn drink- en afvalwaterbedrijven extra waakzaam. Ze kunnen te maken krijgen met personeelsuitval, maar ook met het virus dat opduikt in drinkwaterbronnen. Recent is het virus al aangetroffen in het rioolwater. Dat maakt van rioolwateranalyses mogelijk een extra hulpmiddel om de verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen.

Lees meer woensdag 25 maart 2020 - Follow the Money

We verbruiken ongeveer 4.000 liter water per dag (en hebben dat niet eens door)

Rijst, chocolade, vlees en boter: allemaal producten die je misschien niet meteen associeert met je eigen dagelijkse waterverbruik. Toch zijn er duizenden liters water nodig voor de productie van deze goederen — water dat voor het overgrote deel niet bij ons vandaan komt. Mira Sys interviewde onderzoeker Rick Hogeboom over deze onzichtbare waterstroom.

Lees meer woensdag 18 maart 2020 - Follow the Money

‘Je kunt niet al die PFAS-vervuiling in het milieu dumpen en dan achterover leunen’

Advocaat Rob Bilott strijdt al ruim twintig jaar tegen DuPont, de chemiereus die de boerderij van zijn cliënt Wilbur Tennant moedwillig vergiftigde met PFOA. De rechtszaak die hij aanspande, legde het grootste milieuschandaal van de Verenigde Staten bloot. Op zijn levenswerk is de Hollywoodfilm ‘Dark Waters’ gebaseerd.

Lees meer donderdag 13 februari 2020 - Follow the Money

Glaasje teflon tappen: PFAS duiken op in onze drinkwaterbronnen

Toxische stoffen als PFAS zijn moeilijk afbreekbaar. Dat ze opduiken in onze drinkwaterbronnen baart de drinkwaterbedrijven zorgen. Hoeveel schade deze stoffen op de lange duur aanrichten aan mens en milieu, is niet duidelijk. Zuiveren is mogelijk, maar erg duur. Drinkwaterbedrijven rekenen die kosten door aan ons, de consumenten. We moeten er rekening mee houden dat drinkwater duurder wordt.

Lees meer zaterdag 1 februari 2020 - Follow the Money

Gasbedrijven domineren Gronings onderzoek naar ‘duurzame’ energie

Via de New Energy Coalition in Groningen financieren overheid en bedrijfsleven onderzoek naar duurzame energie. Uit onderzoek van De Onderzoeksredactie en Follow the Money blijkt echter dat vooral grote gasbedrijven de onderzoeksagenda bepalen.

Lees meer zaterdag 11 januari 2020 - Follow the Money

Verboden buiten te spelen – er zit lood in de tuin

Bijna vergeten, staat het ineens weer hoog op de agenda: loodvervuiling. Die is zorgwekkend, bijvoorbeeld omdat blootstelling aan dit metaal een negatief effect heeft op het IQ van jonge kinderen. Dat is al langer bekend, maar leidt niet tot een krachtige, eenduidige aanpak van het probleem. Sterker: de hoeveelheid lood die officieel in de grond mag zitten, is in veel Nederlandse gemeenten hoger dan de GGD wil.

Lees meer woensdag 18 december 2019 - Follow the Money

Hoe nu verder met PFAS?

In 2015 zette Follow the Money de PFAS-problematiek op de kaart. Nu de bouw op veel plekken is stilgelegd vanwege deze groep ‘Zeer Zorgwekkende Stoffen’, is het debat in een stroomversnelling geraakt. Maar wat weten we eigenlijk over deze relatief nieuwe vervuilers?

Lees meer vrijdag 22 november 2019 - Follow the Money

Troebele baggerhandel is aan een grondige sanering toe

De grond- en baggerbranche en het toezicht daarop is door en door verrot. Niet alleen overtreden bedrijven de milieuregels, ze worden daarbij zelfs actief geholpen door de overheid. ‘Ontoelaatbaar, onacceptabel, woorden schieten tekort. Dit moet tot de bodem worden uitgezocht. Anders verliest de overheid zijn geloofwaardigheid.’

Lees meer vrijdag 4 oktober 2019 - Follow the Money

Hoe de overheid een gifbeker kan legen in een natuurplas en ermee wegkomt

Al vijftien jaar lang belooft de provincie de oevers van de Meeslouwerplas langs de A4 te verstevigen. Dat gebeurt met bagger. Eén van die ladingen is sterk vervuild met arseen. Dat wist het waterschap.

Lees meer zaterdag 28 september 2019 - Follow the Money

Overheid vervuilt manege en laat de burger met de bagger zitten

Manegehouder Yohn MacDonald bestelde schone grond en kreeg vuile geleverd. Mag, zegt de overheid, want hier is een uitzondering op de regel dat zij grond niet vuiler mag achterlaten, gerechtvaardigd. Een milieudelict, stelt MacDonald, gepleegd door een overheid. Te midden van deze juridische strijd gaat de manege bijna ten onder.

Lees meer donderdag 26 september 2019 - Follow the Money

Na honderd dagen zoeken is het overzicht van ernstig vervuilde locaties nog niet compleet

Ook al staat er ‘spoed’ voor, van honderden locaties met ernstig vervuilde grond is onduidelijk wat ermee gebeurt. Uit een inventarisatie van LocalFocus en Follow the Money blijkt dat gemeenten en provincies weinig transparant zijn over locaties met ernstig vervuilde bodem.

Lees meer dinsdag 13 augustus 2019 - Follow the Money

Met de noodvoorraad diesel in Twentse zoutholtes kán het niet misgaan

In twee Twentse zoutholtes ligt 250 miljoen liter diesel opgeslagen. Deze strategische voorraad is aangelegd voor noodgevallen, waarbij Nederland afgesloten raakt van olie. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is betrokken als belanghebbende en vergunningverlener. Ook valt Staatstoezicht op de Mijnen als toezichthouder staatsrechtelijk onder EZK. Hoe onafhankelijk is dan de vergunningprocedure?

Lees meer vrijdag 9 augustus 2019 - Follow the Money

Tientallen zoutgaten met kans op kraters in Twente: ze vullen duurt meer dan honderd jaar

In de honderd jaar dat Nouryon en voorgangers in Twente zout uit de bodem halen, is er een gatenkaas van jewelste ontstaan. Tientallen zoutcavernes zijn mogelijk zo instabiel dat ze kunnen instorten. Hoewel Nouryon onder verscherpt toezicht staat, vult het deze cavernes tergend langzaam.

Lees meer zaterdag 3 augustus 2019 - Follow the Money

Het Werkbedrijf, waar alle problemen van het UWV samenkomen

De werkbemiddelaars van het UWV zijn hulpverlener en politieagent ineen. Met zachte en tegelijkertijd harde hand moeten zij werklozen richting werk...

Lees meer maandag 24 juni 2019 - de Volkskrant

De ict-vernieuwing bij het UWV blijkt hindernisparcours voor gevorderden

Hoe kan de uitkeringsinstantie UWV voorkomen dat de grootste ict-vernieuwing uit haar bestaan een chaotisch, miljoenen verslindend project wordt? D...

Lees meer donderdag 13 juni 2019 - de Volkskrant

Audio: De ict-vernieuwing bij het UWV blijkt hindernisparcours voor gevorderden

Liever luisteren dan lezen? Hier kun je dit verhaal van de Volkskrant beluisteren. Het is ingesproken en opgenomen door Blendle Audio. Het UWV moet hoognodig zijn ICT-infrastructuur vernieuwen. Een enorm project, dat gepaard gaat met veel problemen en vooral veel geld. Eerdere mislukte ICT-projecten, hebben ook al miljoenen gekost. Mira Sys en Joost de Vries van De Volkskrant beschrijven de beren op de weg.

Lees meer donderdag 13 juni 2019 - Blendle

Onze verslaggevers zochten een half jaar naar de nuance achter het UWV-drama

Hoe kon het dat zestig Polen met een uitkering op één adres ingeschreven konden staan, zonder dat het UWV hier iets aan deed? Economieverslaggever ...

Lees meer vrijdag 7 juni 2019 - de Volkskrant, © Rowin Ubink

Het UWV, een door de politiek gecreëerd monster

De Tweede Kamer reageert met grote verontwaardiging op elk incident bij het UWV. Maar welke rol spelen Kamerleden zelf? Hun honger naar de perfecte...

Lees meer vrijdag 31 mei 2019 - de Volkskrant

Werken bij het UWV: vast in een web van protocollen

Hoe kan het dat het UWV fraudeurs in het vizier heeft, maar de oplichters toch lange tijd met hun praktijken kunnen doorgaan? Het antwoord zit vers...

Lees meer vrijdag 24 mei 2019 - de Volkskrant

Sliedrechters brengen emmers vuile grond terug naar vervuiler

Minister Cora van Nieuwenhuizen is van plan Chemours in Dordrecht een vergunning te geven voor uitstoot van GenX en PFOA. Daarvan brak Anton van Rees’ klomp. De PvdA’er brengt de vuile grond vanaf vandaag gewoon terug.

Lees meer zaterdag 18 mei 2019 - Follow the Money

In het land van Maas en Waal worden miljoenen verdiend aan schimmige slibstort

FTM en Spit trekken tips na over vervuilde grondstort in voormalige zandwinputten. Er waren veel meldingen over grote hoeveelheden vuil die na de grondstort in de plassen dreven, en over de gebrekkige controle op geïmporteerde vervuilde grond. De vuile grond wordt onvoldoende gecontroleerd, er wordt grond gestort van dubieuze komaf, én gemeenten blijken soms financiële belangen te hebben bij het storten van die vuile grond.

Lees meer woensdag 24 april 2019 - Follow the Money

Werkvloer UWV vecht ict-plan bij rechter aan

De ondernemingsraad van uitkeringsdienst UWV stapt naar de rechter om een ict-vernieuwing tegen te houden die de organisatie 500 miljoen euro gaat ...

Lees meer vrijdag 1 maart 2019 - de Volkskrant

Zout laat Friesland zakken

Na de sneeuwval afgelopen maand werd weer druk met zout gestrooid op de wegen. Dat zout wordt deels uit de diepe bodem van Friesland gehaald. Met vergaande gevolgen: de bodem zakt. Omwonenden zijn ongerust, want voorspellingen over de effecten van mijnbouw waren al vaker verkeerd. Follow the Money zocht de Friese zoutwinning tot op de bodem uit.

Lees meer donderdag 24 januari 2019 - Follow the Money

RIVM vindt Europese grenswaarden toxische teflon-stoffen te streng

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft een nieuwe voorlopige grenswaarde voor de teflon-stof PFOA vastgesteld. Die is vijftien keer strenger dan de waarden die het Nederlandse RIVM nu hanteert. Dat betekent dat de gerustellende conclusies uit eerdere onderzoeken naar de teflon-vervuiling zouden moeten worden herzien. Maar het RIVM wil de nieuwe waarden niet overnemen.

Lees meer maandag 17 december 2018 - Follow the Money / Afbeelding: Hans van der Aa - Sliedrecht24

Te land, ter zee en in de lucht: teflon-gif is overal

Hoeveel giftige gefluoreerde koolwaterstoffen (PFAS) er in de Nederlandse bodem zitten, is nog nauwelijks bekend. Slechts in een klein aantal gemeenten is onderzoek gedaan, en landelijke interventiewaarden ontbreken. Het risico op verspreiding van de vervuiling is reëel: dat gebeurt via water, lucht, blusschuim en vervuilde grond die wordt hergebruikt. Bij hoge concentraties kunnen PFAS kwalijke gevolgen hebben, zo weten de omwonenden van Chemours in Dordrecht.

Lees meer zaterdag 1 december 2018 - Follow the Money / Afbeelding: Peter Donk - Sliedrecht24

Door perverse prikkels importeert Nederland jaarlijks duizenden tonnen vervuilde grond

De import van grond in Nederland is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Daarmee steeg ook de import van licht vervuilde grond, die hier in het kader van duurzaamheid wordt gereinigd en hergebruikt. Maar deze gereinigde grond blijkt lang niet altijd zo schoon als de bedoeling is.

Lees meer zaterdag 13 oktober 2018 - Follow the Money

Uit tienduizenden boorputten lekt het broeikasgas methaan. Wie doet de deksel erop?

De olie- en gasindustrie heeft de afgelopen eeuw miljoenen putten geslagen. Publiek geheim: uiteindelijk gaan ze bijna allemaal lekken. Tenzij overheden kostbare ingrepen afdwingen.

Lees meer dinsdag 11 september 2018 - De Correspondent

Bom onder marinierskazerne Vlissingen: grond ernstig vervuild, belofte Karla Peijs blijkt loos

De mariniers moeten van Doorn naar Vlissingen verhuizen, maar er zal nog flink wat werk moeten worden verzet voordat de kazerne daar kan worden gebouwd. Uit tal van rapporten – en interne documenten van Defensie – blijkt dat de grond ernstig is vervuild, en verspreid over het terrein liggen niet-ontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Dat maakt de verhuizing nóg duurder dan oorspronkelijk begroot. Wie zal dit betalen?

Lees meer woensdag 11 juli 2018 - Follow the Money

Zeeuwse ‘oestercultuur’ maakte sanering Thermphos peperduur

Zes jaar na het faillissement van fosforfabriek Thermphos, zit Zeeland nog steeds met een vervuild terrein in de maag. De sanering daarvan had al klaar kunnen zijn, als er niet steeds werd gevochten over de vraag wie voor de kosten zou moeten opdraaien. Hierdoor, en een reeks bestuurlijke blunders, pakte de sanering veel duurder uit: in het slechtste geval kost die 170 miljoen euro.

Lees meer donderdag 7 juni 2018 - Follow the Money

Hoe Zeeland zijn vingers aan fosfor brandde

Zes jaar na het faillissement kost de Zeeuwse Thermphos-fabriek nog steeds miljoenen aan belastinggeld. Op het terrein van fosforfabriek in Vlissingen bleven tonnen chemisch afval achter. Werden de kosten voor de hele sanering aanvankelijk geraamd op 70 miljoen euro, inmiddels lopen de schattingen op tot 170 miljoen. En het einde is voorlopig niet in zicht.

Lees meer woensdag 23 mei 2018 - Follow the Money

We spraken de Nederlandse reggae-artiest die vanaf zijn nek verlamd is

Hij heeft een dreadlock van meer dan twee meter lang en een joint in zijn mond. Aart Timmermans, een 58-jarige man die van nek tot voeten verlamd is, ligt languit in zijn rolstoel. In zijn huiskamer is de rasta-spirit niet te missen. Foto’s van zijn helden Haile Selassie en Bob Marley hangen aan de muur, en boven Timmermans slingert een lampion met de kleuren van de Ethiopische vlag.

Lees meer vrijdag 2 februari 2018 - Vice

‘Syrië is meer dan enkel oorlog’

Vluchtelingen: In een Syrisch restaurant in de Warmoesstraat leren vluchtelingen koken. Ze zijn blij dat ze kunnen werken.

Lees meer vrijdag 1 september 2017 - NRC

Nederlandse studenten in Vlaanderen verslikken zich in cultuurverschillen

Studeren in Vlaanderen: – lekker dichtbij en goedkoop. Binnen tien jaar verdubbelde het aantal Nederlandse studenten er. Maar op de cultuurverschillen zijn ze vaak slecht voorbereid.

Lees meer donderdag 25 mei 2017 - NRC dinsdag 30 mei 2017 - De Standaard

Waarom hij een boek schreef met de moordenaar van zijn dochter

Eddy Hekman (63): en zijn vrouw Lieuwkje (64) bezoeken elke maand de man die hun dochter om het leven heeft gebracht. Samen met hem schreef Eddy bovendien een boek. „We zouden wensen dat hij vrijkomt.”

Lees meer zondag 9 april 2017 - NRC